Aloittelevan kouluttajan muistilista

IMG_8042
Tähän asentoon, eli suoraan eteen pois päin ihmisestä, olisi myös turvallista palkata hevosta! 🙂

Positiivisen vahvistamisen avulla kouluttaminen on jo jonkin aikaa nostanut lisääntyvissä määrin päätään, mutta moni voi silti tuntea epävarmuutta kouluttamisen aloittamisesta. Yleensä kouluttamisen alkusysäykseen tarvitaan tarve muutoksesta. Jos kokee ettei tarvitse lisäkeinoja arjen parantamiseen, todennäköisesti ohittaa tilaisuuden tarttua koulutustavan muuttamiseen palkkiolähtöisemmäksi. Taas he, jotka haluaisivat ja ovat ehkä kokeilleet, voivat jäädä jumiin tiedon soveltamisessa käytäntöön turvallisella ja mielekkäällä tavalla.

Hevosella on erittäin hyvä pitkäkestoinen muisti ja halu tavoitella palkitsevia asioita. Myös monien itsestään tai välillisesti syntyvien ongelmakäytösten taustalla on usein käytöksen palkitsevuus. Kannattaakin siis valjastaa palkkiot omaan hyötykäyttöön, jotta voi keskittyä ihmisen kanssa tarvittavien taitojen vahvistamiseen!

Onneksi aina voi olla mahdollisuus aloittaa uudelleen, vaikka virheitä olisi jo tapahtunut. Hevosten kanssa kouluttaminen on valtavan antoisaa ja innostavaa, vaikka se voikin sisältää useiden turvallisuusseikkojen huomioimista.  Alle olen koonnut listan, jossa on neuvoja perinteisten ajoituksen, kriteerin ja vahvistetiheyden tueksi onnistumisten helpottamiseksi.

  1. Käy tutustumassa miten jo positiivisella vahvistamisella koulutettu hevonen käyttäytyy: Rauhallisen kiinnostuneesti, ilman pelkoa eikä liian tunkeilevasti. Voit seuraavaksi asettaa mieleesi tavoitehevosen mielikuvan, jota kohti harjoitella myös oman turpakaverin kanssa.
  2. Kuivaharjoittele etukäteen omia motorisia taitojasi ilman hevosta: Naks —> palkka taskusta —> palkka vietynä ”hevoselle” eli vaikka pakasterasiaan.
  3. Huolehdi hevosen käyttäytymistarpeiden täyttymisestä ennen koulutusta. Tarjoa tuppo heinää, jos hevosesi ei ole syönyt pariin tuntiin. Sinun tarjoamasi koulutusruoka käynnistää joka tapauksessa hevosessa ruokaan liittyvän etsintäkäyttäytymisen, joka voi olla esimerkiksi turvalla ja hampailla hamuamista sekä kuopimista. Kun hevosella on vatsa ja aivot hieman kylläisempiä, et aiheuta turhaan liian suurta kiihtymystä.
  4. Huomioi oma turvallisuutesi, kun kaverina on 500 kg painava motivoitunut, luonnostaan itsehillinnän puutteella varustettu hevonen: Kouluttamisen voi aivan hyvin aloittaa karsinan tai tarhan ulkopuolelta ja toimittaa palkkion laakeaan vatiin tai ruokakuppiin eikä sinun tarvitse rankaista hevosta innokkuudesta. Jos suojavarusteet, kuten kypärä, turvaliivi ja turvakärkikengät auttavat sinua välttämään hevosen fyysisen kontaktin pelon, käytä niitä. Tarvittaessa keskeytä ja pyydä apua.
  5. Käytä erilaisia palkkioita ja erottele palkkiosanat. Rapsutus on turvallinen ja rentouttava palkkio. Ruokapalkkioiden kanssa voi kysyä tarvittaessa neuvoa niiden käyttöön perehtyneeltä henkilöltä. Havainnoi mitä hevonen tavoittelee missäkin tilanteessa.
  6. Järjestä helppo ympäristö, että hevosen on helppo keskittyä vapaaehtoisesti  kouluttamiseen usean toiston ajan. Anna hevoselle ja namitaskuille 😉  rauha suorituksen ajan. Älä painosta valitsemaan oikein tai rankaise väärästä yrityksestä. Voit aina helpottaa tilannetta, toistaa pyynnön ja palkita.
  7. Ihmisen käynnistäminen. Mieti millä käyttäytymisellä haluat opettaa hevosen saavan aikaan sinussa palkkioihin johtavaa toimintaa. Pysy myös itse rauhallisena ja suhtaudu ymmärtäväisesti hevosen innostuksen tai turhautumisensivutuotteena kumpuavaa käyttäytymistä kohtaan.
  8. Palkitse aloitteita ja muokkaa taitoja pienin portain kohti isompia kokonaisuuksia. Pidä lopputavoitteen eri tunne- ja käytösosat mielessä myös väliportailla!
  9. Kouluta kohteita. Kohteesta muodostuu jo muutamien toistojen jälkeen vihje vahvoille palkkioille, joten voit hyödyntää niitä arjessa tai tarvittaessa poistaa itse vihjeen näkyvistä, kun haluat harjoitella jotain muuta ennen kunnollisen ärsykekontrollin kouluttamista. Muutoin jatkuva hevosen yritteliäisyys ilman palkkioiden saamista voi tuoda esiin voimakasta ihmiseen suuntautunutta turhautuneisuutta ja sammuttaa hyödyllisiä taitoja. Kosketuskepin lisäksi arjen hyödyllisiä kohteita ovat esimerkiksi päitset, kuolaimet ja vaikka puomilinja.
  10. Opeta taukoilua rauhoittumisen vahvistamiseksi! Innostus on tervetullutta, mutta kannattaa opettaa hevosta myös rentoutumaan ihmisen ja ruuan seurassa. Tee vain 10 toistoa, ohjaa hevonen tauolle tai poistu itse tilasta ja jatka harjoittelua, kun hevonen rauhoittuu esimerkiksi etsiskelemään heinänkorsia karsinan pohjalta. Saat tauon aikana myös itse aikaa suunnitelman muokkaukselle.
  11. Havainnoi hevosen elekieltä ja hyväksy myös erilaisten päivien aiheuttamat rajoitteet kouluttamiselle. Selvitä epänormaalin käyttäytymisen syy ja tunnista kivun merkit.
  12. Kuuntele tunnetta mikä sopii sinulle ja hevosellesi ja mikä tapa innostaa teitä harjoittelemaan! Älä käytä keinoja, joiden käyttäminen tuntuu pahalta. Suhde hevoseen on liian arvokas asia riskeerattavaksi.

Lisäksi: Jos saman hevosen kanssa harrastaa useampi henkilö, muista keskustella toiminnan yhdenmukaistamisesta ja jos hevonen ei ole omasi, huomioi hevosen omistajan toiveet.

Iloa yhteisiin harjoitteluhetkiin! 🙂

Linkkejä:

Horse Grimace Scale: Development of the Horse Grimace Scale (HGS) as a pain Assessment Tool in Horses Undergoing Routine Castration, Emanuela Dalla Costa et al. 2014. (Löytyy myös mobiilisovelluksena puhelimeen!)

Käyttäytymistarpeet, Hevostietokeskus

 

 

One Reply to “Aloittelevan kouluttajan muistilista”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s