Linkkejä

Alta löydät joitain linkkejä hyödyllisiin sivustoihin, kirjasuosituksia ja apua tiedonhakuun. Lisää tulossa myöhemmin.

Here you can find some useful links for further reading. More to come later.

Hevostietoa ja verkko-oppaita:

Hevoset ja yhteiskunta

Evira: Tavoitteena terve ja hyvinvoiva hevonen

Hevosenomistajan opas

Hippos: Ravihevosten hyvinvointiohjelma

International Society for Equitation Science (ISES): Kansainvälinen hevostutkimuksen järjestö, joka edistää toiminnallaan tieteen soveltamista käytäntöön, kuten hevosten elinoloihin, käsittelyyn, varusteisiin, oppimiseen. Tuottaa ja tukee tutkimusta.

Hevostietokeskus: Ajantasaista tietoa hevosten terveydestä, sairauksista, anatomiasta ja fysiologiasta, käyttäytymisestä, ruokinnasta, pito-olosuhteista ja valmennuksesta

Hevostutkimusta, Evelyn Hanggi, Yhdysvallat

Hyvinvointi-, turvallisuus- ja ympäristönäkökulmat ratsastuskilpailuissa (Anni Kangasperko, opinnäytetyö)

Koiratietoa:

Code of Practice for the Welfare of Dogs: Hyvinvoinnin opas koiranomistajille englanniksi

SPARCS eli Society for the Promotion of Applied Research in Canine Science. Koira tiedettä, livelähetyksiä ja tallenteita

Family dog project: Koirien ja susien käyttäytymisen, oppimisen ja kognition tutkimusta.

Canine Cognition Centre: Yalen yliopiston koirien kognition tutkimusta

The Science Dog: Kirjailija Linda Casen kirjoituksia

Koirien geenitutkimusta: Hannes Lohen johtama tutkimusryhmä, joka selvittää sairauksien ja käyttäytymisen takana piileviä geenejä sekä muita biomarkkereita.

Yleistä tietoa (eläintaudit, hygienia, eläinkuljetus): 

Evira  (Elintarvikevirasto): Tutkii Suomessa elintarvikkeiden laatua ja turvallisuutta alkutuotannosta myyntiin saakka. Tutkii eläinten ja ihmisten välillä tarttuvia tauteja (Zoonoosit). Tarjoaa yritys- ja yksityisasiakkaille eläin- ja kasvitautien laboratoriodiagnostiikkaa ja asiantuntijapalveluita sekä vastaanottaa laboratorioon tutkittavaksi elintarvikkeita, rehuja, lannoitteita ja kasveja. Eläimet, kasvit, elintarvikkeet, maatalous.

Yliopistollinen Eläinsairaala, Helsinki: Suomen ainoa yliopistollinen eläinsairaala, tarjoaa hoitoa kaikille eläimille ja vastaa eläinlääkäriopiskelijoiden opetuksesta.

INRA (L’institut national de la recherche agronomique): Ranskan kansallinen ja yksi Euroopan merkittävimpiä maatalouden tutkimuskeskuksia. Tutkii ja tuottaa tietoa, kouluttaa. Tutkimusaiheina ruoka, ravitsemus, ympäristö, maatalous sekä näihin liittyvä kestävä kehitys, maa-aluiden käyttö, terveys ja biotalous.

Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus: Suomessa merkittävä tieteellisen tiedon tuottaja eläinten hyvinvoinnin, käyttäytymisen ja tietoisuuden saralla. Kouluttaa yliopiston jatko-opiskelijoita. Järjestää vuosittain kaikille ilmaisen uusinta tutkimusta esittelevän Eläinten hyvinvointifoorumin, jota voi seurata myös internetin välityksellä.

Eläinsuojelulaki : Eläinsuojelulaki vuodelta 1996. Tuloillaan olevaan uuteen lakiin on vaadittu monelta taholta mm tarkennuksia käyttäytymistarpeiden toteutumisen, käsittelyn,  kouluttamisen ja kivun suhteen.

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry. Eläintietoa, kohdassa ”julkaisut” oppaita vastuulliseen lemmikinomistamiseen.

Eläinten hyvinvointikeskus: Tarjoaa tietoa eläinten hyvinvoinnista, hyvinvoinnin määrittelystä, eläimistä yhteiskunnassa ja ruokana, vastuullisesta ihmisen toiminnasta

      Eläimiksi : Kriittisen eläintutkimuksen verkosto ja blogi

Kirjallisuutta:

Hevosen kanssa – Tuire Kaimio

Koirien käyttäytyminen – Tuire Kaimio

Millaista on olla eläin? – Helelena Telkänranta

Ihminen ja eläin, mikä meitä yhdistää? – Helena Telkänranta

Horse Behaviour (2nd Edition) – George H Waring

The Mind of The Horse – Michele-Antoine Leblanc

Canine confidential – Marc Bekoff

Mitä koiralla mielessä – Bo Söderström

Koiran uusi kotilääkäri – Sari Haikka

       Uusi eläinlaki – Mai Kivelä, Veikka Lahtinen & Laura Uotila