Palvelut

Yrityksenvahvuudetkuvakaavio

Tarjoan yksilöllisiä hevosten ja koirien kouluttamisen palveluita. Haluan auttaa asiakkaitani pääsemään heille tärkeisiin tavoitteisiin ja löytämään moniulotteisia keinoja lisätä samalla eläimen hyvinvointia.

Täältä voit tutustua luentokuvauksiini.

More about services in English  here.

 Työssäni tuon nykytieteen näkökulmaa ja hyvinvointia edistäviä toimintatapoja helposti hyödynnettäväksi ja turvalliseksi osaksi arkea. Koulutuksessa käytetään positiiviseen vahvistamiseen perustuvia tekniikoita, joissa vahvistetaan haluttua käytöstä palkitsemalla eläintä oikeasta toiminnasta. Palkitsemiseen perustuvalla kouluttamisella lisätään eläimen sopeutumista edistäviä taitoja, luodaan parempaa suhdetta eläimeen sekä lisätään hyvinvointia. Autan sinua luomaan olosuhteet onnistumisille!

En käytä työssäni kipua tai pelkoa aiheuttavia menetelmiä. Myös paineeseen ja sen poistoon perustuvassa apujen käytössä tavoitteena on mahdollisimman harkittu, hienovarainen ja tarkka kommunikaatio. Sitoudun työssäni noudattamaan Suomen eläinsuojelulakia.

HEVOSPALVELUT

Hevospalveluni ovat suunnattu laajasti kaikille hevosten kouluttamisesta, oppimisesta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille ja hevosten kanssa työskenteleville. Vahvuudet palveluissani liittyvät muun muassa arjen sujuvuuteen (kuten hoito- ja lääkintätoimenpiteiden kouluttamiseen), pelkojen vähentämiseen, urheilu- ja harrastehevosten taitoihin ja tunnetilan kouluttamiseen sekä hyvinvoinnin kartoitukseen.

cropped-img_07951.jpg

Mitä voidaan harjoitellaan?

Palkitseminen ja paineen käyttö: Monipuolinen sekä turvallinen palkkioiden käyttö ja tilannetaju, paineen ja sen poiston hevosystävällinen käyttö

Arjen perustaidot: Suhde ihmisiin, kohteliaat käytöstavat, talutus, luoksetulo,  hoitotoimenpiteet, terveystarkastuksessa ja kengityksessä tarvittavat taidot, varusteisiin ja ratsastajaan tottuminen, motivaation kehittäminen, rentouden ja muiden taitojen yleistäminen, eri ympäristöihin tottuminen, yksin ja yhdessä muiden hevosten kanssa liikkuminen

Hyvinvointipaketti: Hyvinvointikartoitus ja virikkeiden suunnittelu

Epätoivotun käyttäytymisen ja tunnetilan muuttaminen

Harrastamista helpottavat taidot: Lastaus, rampille parkeeraus, itsehillinnän kehittäminen, lajissa käytettävät välineet, häiriöihin tottuminen ja houkutuksista luopuminen, pitkien suoritusten motivaatio, käytösketjujen rakentaminen

Apujen käyttö ratsastuksessa, kärryillä ja maasta käsin, sanallisten vihjeiden ja kehonkielen merkityksen opettaminen, kuolaimettomiin tai kuolaimiin siirtyminen, tarkka ja kevyt paineen käyttö, istunnan vaikutus

Ratsuhevosen työergonomia: yksilöllisesti erilaiset maasta ja selästä tehtävien liikkeiden avulla. Sileällä tai estekalustoa hyödyntäen. Tavoitteena hevosen ergonomista liikkumista  kehittävä tapa, parempi itsenäinen kyky kantaa ratsastajaa sekä helpompi suoriutuminen vaaditusta työtasosta.

KOIRAPALVELUT

Koirapalveluni ovat kohdennettu erityisesti koira-arjen sujuvuudesta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille. Kestävän pohjan rakentaminen ja pelkojen vähentäminen lähtee turvallisesta suhteesta ihmisen ja koiran välillä sekä koiran lajityypillisten ja yksilöllisten tarpeiden huomioimisesta. Hyvän suhteen päälle on helppo kasata palkitsemalla arjen kestäviä taitoja!IMG_6372

Mitä voidaan harjoitella?

Arjen tärkeät taidot: Luoksetulo, luopuminen, pennun tai aikuisen koiran sosiaalistaminen, lähellä pysyminen ja kontakti, istuminen, odottaminen, hihnan merkitys, yksinolo, kohtelias tervehtiminen, valjaisiin/takkeihin/tossuihin totuttaminen

Arkea ja harrastuksia helpottavat taidot: Taukoilu, autoilu, häkki, itsehillintä,, käytösketjujen rakentaminen

KäsittelyKynsien leikkaus, pesu, terveystarkastukseen totuttaminen

Hyvinvointipaketti:  Hyvinvointikartoitus ja virikkeiden suunnittelu

Hauskaa yhdessä: Matalan kynnyksen aktivointia esimerkiksi temppuja, noutoa tai hajutyöskentelyä hyödyntäen

KOULUTUKSEN TOTEUTUS

IMG_0801

Koulutukset järjestetään sovitussa paikassa pääasiassa yksityisopetuksena, jossa ohjaan eläimen omistajaa/vastuuhenkilöä kouluttamaan itse. Yritykseni järjestää koulutuksia myös Lemmikkikoulu Vallattoman tiloissa.

Koulutustilanteet järjestetään aina yksilöllisesti kokonaisuudessaan niin, että eläimen hyvinvointi ja koulutukselliset tavoitteet kulkevat käsi kädessä. Vaikka pääpaino olisi eläimen tunnetilan ja käyttäytymisen kehittämisessä halutumpaan suuntaan, voimme kehittää samalla tarvittavilta osin ihmisen tietotaitoja.

Lue lisää myös asiakkaan tietosuojasta sekä koulutuksen ohjeista.

Mainokset

Koulutuksen ehdot ja ohjeet

Tutustuthan varaus- ja peruutusehtoihin ennen koulutuksen varaamista!

VARAAMINEN

 • Koulutuksen voi varata ilmoittautumislomakkeella, sähköpostilla tai puhelimitse.
 • Koulutukseen osallistuvan eläimen tulee olla terve. Kuntoutettavien eläinten kanssa keskustele eläinlääkärin ja kouluttajan kanssa ennen koulutuksen varaamista.
 • Mahdollisista muutoksista tai perumisista ilmoitetaan asiakkaalle sovittua ensisijaisen yhteydenottokanavan kautta.
 • En vakuuta asiakkaitani. Asiakas huolehtii itse henkilökohtaisista, lemmikin ja harrastuksen kattavista vakuutuksista esimerkiksi vakuutusyhtiönsä tai jäsenseuransa kautta.
 • Asiakas huolehtii itse mahdollisista käyttöalueiden ja kuljetuksen kustannuksista.
 • Palvelujen hinnat sisältävät kouluttajan tuen ennen koulutusta, koulutuksen aikana ja sen jälkeen (ks. hinnasto). Asiakas huolehtii itse koulutuspaikkaan ja kuljetukseen liittyvistä kustannuksista sekä tarvittaessa koulutuspaikan varaamisesta.
 • Huolehdithan, että lemmikkisi on asianmukaisesti rokotettu ja madotettu. Tarpeellinen vähimmäis rokotussuoja sekä sisäloishäätö tulee olla ajan tasalla.

PERUUTUKSET

 • Yhtä vuorokautta (24 h) ennen koulutusta tehdyt peruutukset voidaan peruuttaa tai siirtää veloituksetta. Tämän jälkeen tehdyistä siirroista peritään 50 % koulutuksen hinnasta. Peruuttamatta jääneistä ajoista peritään koko koulutuksen summa.  Varatun koulutuksen voi siirtää toiselle henkilölle tai siirtää toiseen ajankohtaan.
 • Koulutus voidaan peruuttaa tai keskeyttää mikäli eläimellä ilmenee kipua tai tilanteeseen nähden suhteetonta pelkoa.
 • Sairastapausten vuoksi käyttämättä jäänyt tai keskeytetty yksittäinenkoulutus tai useamman kerran paketti on mahdollista siirtää tai korvata käyttämättömiltä kerroilta.
 • Mikäli koulutus joudutaan perumaan Eläinkoulutus Heta Rautiaisen toimesta, järjestää kouluttaja asiakkaalle korvaavan ajan.

 

OSALLISTUMINEN

Alla muutamia ohjeita koulutukseen, tilannekohtaisesti tarkempia valmistautumisohjeita tarjoan koulutuksen varanneille sähköpostilla.

Huomioitavaa, hevoset:

 • Hevosella tulee olla oikein sovitetut, ehjät varusteet
 • Lämmittele tarvittaessa hevosesi lihakset ja ennen koulutuksen alkua. Asteittain reipastuvaa käyntiä ja ravia taukoineen noin 10-20 minuuttia on riittävä.
 • Ratsastajan istuntaan keskittyvillä tunneilla myös oma kevyt verryttely on suositeltavaa.
 • Koulutuksessa ei ole tarpeellista käyttää liikkumista tai elekielen havainnointia rajoittavia varusteita, kuten apuohjia ja tiukkaa turpahihnaa.
 • Varaudu sään mukaan, käytä tilanteeseen nähden tarpeellisia suojavarusteita
 • Suositeltavaa on huolehtia hevosen kevyestä ruokinnasta ja juotosta ennen kouluttamista. Näin pienennetään vatsahaavariskiä, parannetaan hevosen keskittymiskykyä ja vähennetään ruokapalkintoihin liittyvää kiihtymystä.
 • Varaa tarvittaessa hevosellesi terveellisiä ja mieluisia, helposti syötävissä olevia, sen normaaliin ruokavalioon kuuluvia ruokapalkkioita (esimerkiksi porkkanat, paloitellut ja kuivatut leipäpalat, kaura, mysli, heinä). Ruoka on monikäyttöinen ja  vahva biologinen vahviste, mutta ei aina välttämätön. Palkkioiden käyttö katsotaan tilannekohtaisesti.

Huomioitavaa, koirat:

 • Koiralla tulee olla tilanteeseen sopivat, hyvin sovitetut, ehjät varusteet: Esimerkiksi leveä panta tai oikein sovitetut valjaat, hihna tai pitkä liina, tarvittaessa takki ja/tai tossut pakkasilla.
 • Kuristavan tai puolikuristavan pannan käyttö kielletty.
 • Varaa mukaan koiralle sille sopivia palkkioita, kuten makupaloja(omia nappuloita tai itsetehtyjä kuivattuja lihapaloja) ja lelu
 • Varaa puhdasta vettä ja juomakuppi mukaan
 • Huolehdi koirasi riittävästä lämmittelystä ennen koulutuksen alkua.
 • Suositeltavaa säänmukaiset ja taskulliset vaatteet tai treeniliivin makupaloja ja treenilelua varten
 • Kotikäynneillä on järjestää sovittaessa etukäteen rauhallinen paikka koulutusta varten

 

Asiakkaan tietosuoja

Eläinkoulutus Heta Rautiainen sitoutuu yrityksenä vaitiolovelvollisuuteen asiakkaitaan koskevien tietojen ja asiakassuhteen tapahtumien suhteen.

Rekisterin ylläpitäjä: Eläinkoulutus Heta Rautiainen

Heta Rautiainen, Kajaani, Suomi

puh. 0504126302

heta.rautiainen@hotmail.com

Y-tunnus 2912939-3

 

Asiakastietorekisterissä säilytetään vain asiakkaiden omaehtoisesti luovuttamia tietoja, kuten nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite eikä näitä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. Esimerkiksi varaamalla koulutuksen asiakas luovuttaa rekisterin ylläpitäjän käyttöön koulutuksen kannalta oleelliset yhteystiedot.

Asiakastietorekisterin tietoja käytetään palvelusopimusten laatimiseen, varausten tekemiseen tai perumiseen, tiedottamiseen, yrityksen palveluiden kohdennettuun mainostamiseen, laskutukseen ja aikataulujen laatimiseen. Asiakkaalla on oikeus selvittää rekisterin ylläpitäjältä mitä tietoja hänestä säilytetään ja mihin tarkoitukseen ja saada ne nähtäväkseen ymmärrettävässä muodossa. Rekisterin ylläpitäjä (Eläinkoulutus Heta Rautiainen) vastaa pyydettäessä tietojen muuttamisesta ja poistamisesta. Tietoja käsitellään ja säilytetään vain salasalasuojatuilla, rekisterin ylläpitäjän hallussa olevilla elektronisilla laitteilla (puhelin, tietokone).

Luentokuvaukset

Alta löytyvät kuvaukset pitämistäni hevosluennoista. Jos olet kiinnostunut tilaamaan jonkun alla olevista luennoista (tai muusta aiheesta) omalle paikkakunnallesi, minuun voi ottaa yhteyttä sähköpostitse!

HEVOSLUENNOT

Eläinkoulutus Heta Rautiainen

KENELLE?

Kaikille hevosten käyttäytymisestä, oppimisesta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille. Hevosenomistajilleja –hoitajille, hevosten kanssa työskenteleville, kasvattajille,  urheiluhevosten kouluttajille.

SUJUVA TALLIARKI

Positiivisen vahvistamisen sujuva hyödyntäminen arjen lomassa jakokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomiointi.

Sujuva arki lisää sekä hevosenettä ihmisen yhteistä hyvinvointia ja turvallisuutta vähentäen riskiäyleistyneelle stressille. Optimistisella perusasenteella on myös suotuisiavaikutuksia taitojen ja tunteiden yleistymisen näkökulmasta. Koska hevonenoppii koko ajan jotain pientä vuorovaikutuksestaan ympäristön kanssa, ontapahtumilla kasaantuvan vaikutuksen vuoksi suuri merkitys hyvinvoinnillepitkällä aikavälillä. Luennolla käydäänkin läpi kuinka hevonen oppii ja mitenarjen askareiden lomassa vahvistetaan yleisiä arjen taitoja soveltaenpositiivisen vahvistamisen menetelmiä sujuvaksi osaksi arjen toimintaa.

Luennon aiheita: Mitä etua on omaehtoisuudesta ja kuinka sitäedistetään? Mitä muutokset asenteissa kertovat? Mistä tunnistaa kouluttamisentarpeen ennen isoja ongelmia? Miten valita palkitsemistapa turvallisesti ja tilanteeseensopivasti? Kuinka elinoloilla tai kohdennetulla virikkeillä voidaan helpottaakouluttamista?

TUNTEIDEN TURPAKAVERI

Hevosen tunne-ehdollistuminen, tunnetilan havainnointi ja optimaalisen tunnetilan kouluttaminen osaksi toimintaa.

Hevonen oppii aina jonkinlaisen laadultaan ja kiihtymysasteeltaan vaihtelevan tunnetilan osaksi toimintaa riippuen siitä millaisina hevonen kokee kohtaamansa tilanteet. Tunne-ehdollistumiseen vaikuttaa aina lajityypillisten taipumusten lisäksi yksilön oma kokemus- ja oppimishistoria. Koska hevosen on erittäin helppo oppia pelkäämään ja kiihtymään positiivisessakin mielessä, mutta ei rauhoittumaan takaisin, olisi tärkeää pyrkiä tilanteeseen nähden mahdollisimman rennon tunnetilan kouluttamiseen. Rennon aktiivinen hevonen kykenee kohdentamaan huomionsa harjoitteluun helpottaen taitojen pitkäkestoista muistamista.

Luennon aiheita: Millaiset mekanismit vaikuttavat tunne-ehdollistumiseenosaksi toimintaa? Miten eri tunnetilat näkyvät hevosen käyttäytymisessä jakuinka ne eroavat yksittäisistä tunnereaktioista? Kuinka eri ikäkaudet,kouluttaminen, elinolot tai erilaiset palkitsemistavat vaikuttavat tunteisiinja toimintaan? Kuinka jo muodostuneen tunne-ehdollistumisen tilalle voidaankouluttaa uutta? Kuinka suunnitella koulutusta ja seurata edistymistä?

TOTTUMALLA PARAS

Pelon ja stressin mekanismeja, vaikutuksia terveyteen ja oppimiseen, pelon eri asteiden ja rennon hevosen eron tunnistaminen, positiivisen vahvistamisen menetelmien soveltaminen pelon vähentämisessä.

Hevonen on lajina riskialtis pelkojen oppimiselle ja kiihtymys lisää todennäköisyyttä turvallisuutta vaarantavalle toiminnalle. Sekä opitut pelot että synnynnäinen arkuus voivat vaikuttaa vielä jälkipolvissa ja pelokkuudella onkin hyvinvointia ja taitojen oppimista heikentäviä vaikutuksia. Siedättäminen auttaa turvallisuudentunteen ja luottamuksen edistämisessä. Lisäksi hyvä sosiaalistuminen arjen tilanteisiin ja ympäristöihin vapauttaa kapasiteettia taitojen oppimiselle.

Luennon aiheita: Kuinka pelko vaikuttaa? Kuinka tarkkailen eri jännittymisen tasoja tai erotan rennon hevosen jähmettyvästä/sulkeutuneesta? Miksi pelko voi palautua kouluttamisesta huolimatta? Miten ihminen voi tukea hevosta jännittävissä tilanteissa ja kouluttaa vihjeitä rentoutumiselle? Kuinka uteliaisuutta kannattaa ruokkia turvallisesti? Kuinka elinympäristöä ja ihmisen kanssa tapahtuvaa toimintaa voidaan muokata rentoutumista edistäväksi?